Συνεργάτες
Ο Ανδρέας Κοτζιαμάνης γεννήθηκε το 1948 στον Άγιο Γεώργιο Κερύνειας της Κύπρου. Τελείωσε τις γυμνασιακές του σπουδές στο Γυμνάσιο Κερύνειας. Υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία στην Εθνική Φρουρά κατά την περίοδο 1966-1968. Έλαβε στις 18.06.1980 Πτυχίο Ακτινολογίας από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, εκπαιδεύτηκε δε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά ως εξής: κατά τα έτη 1968-1980 στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης· την περίοδο 1976-1980 στο Αρεταίειο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αθηνών· την περίοδο 1978-1979 στην «Ηλεκτρονική Διάγνωση» Αξονική Τομογραφία και την περίοδο 1980-1983 στο Τμήμα Ακτινολογίας του Νοσοκομείου Λάρνακας. Από το 1983 τυγχάνει Ιδιοκτήτης και Διευθυντής του Ακτινολογικού Διαγνωστικού Κέντρου «Κοτζιαμάνης Βιοδιαγνωστική» στην Λεμεσό, το οποίο περιλαμβάνει: Μαγνητικό τομογράφο· Αξονικό τομογράφο· Ψηφιακό μαστογράφο· Υπερηχογράφο με έγχρωμο Doppler· Οδοντιατρικό Πανοραμικό μηχάνημα· Οστεοπόρωση DEXA. Τυγχάνει μέλος της Κυπριακής Ακτινολογικής Εταιρείας, της Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας, της Αμερικανικής Εταιρείας Υπερήχων στην Ιατρική, της Ευρωπαϊκής Ακτινολογικής Εταιρείας, του Ιατρικού Συλλόγου Λεμεσού, του Πανκύπριου Ιατρικού Συλλόγου και του Συνδέσμου Ιδιωτών Ιατρών Κύπρου. Εκτός από την μητρική του γλώσσα (Ελληνικά) είναι κάτοχος και της Αγγλικής Γλώσσας.
Ο Ανδρέας Κοτζιαμάνης, παντρεμένος πατέρας τριών τέκνων, τυγχάνει από την παιδική του ηλικία ένθερμος θιασώτης και μελετητής της Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής, την οποία και υπηρετεί επί σειρά δεκαετιών ως Πρωτοψάλτης. Έλαβε την 25.06.2016 Δίπλωμα Μουσικοδιδασκάλου Βυζαντινής Μουσικής με τον βαθμό «Άριστα και Α΄ Βραβείο» από την Σχολή Βυζαντινής Μουσικής Ι. Ναού Αγίου Αθανασίου Πολυδρόσου.
Ο Γρηγόριος Νταραβάνογλου γεννήθηκε το 1960 στην Κωνσταντινούπολη. Τα πρώτα του βήματα στην Βυζαντινή Μουσική τα έκανε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο με καθοδηγητές τον αείμνηστο Άρχοντα Πρωτοψάλτη της Μ.Χ.Ε. Βασίλειο Νικολαϊδη και τον Άρχοντα Λαμπαδάριο κ. Ελευθέριο Γεωργιάδη. Πολλά επίσης διδάχθηκε και από τον αείμνηστο Πρωτοψάλτη Αχιλλέα Γκαρτζόγλου αλλά και τον μουσικοδιδάσκαλο ιερέα π. Αθανάσιο Αλεξιάδη. Το 1978 πηγαίνει στις Η.ΠΑ. μετά από πρόσκληση του τότε Αρχιεπισκόπου Βορείου και Νοτίου Αμερικής κ.κ. Ιακώβου. Εκεί παραδίδει μαθήματα Βυζαντινής Μουσικής, δημιουργεί και διευθύνει χορωδία με μέλη Έλληνες φοιτητές του Πανεπιστημίου Brown και στην συνέχεια του Πανεπιστημίου Harvard., με τις οποίες και πραγματοποιεί συναυλίες σε διάφορες Πολιτείες της Αμερικής. Το 1982 φθάνει στην Ελλάδα, όπου διορίζεται σε διάφορους ναούς. Σήμερα είναι Πρωτοψάλτης του Ι. Ναού Αγ.Νικολάου Πειραιώς. Παράλληλα ψέλνει κατόπιν προσκλήσεως σε πανηγύρεις και εκδηλώσεις σε ολόκληρη την Ελληνική Επικράτεια αλλά και στο Εξωτερικό. Διδάσκει αφιλοκερδώς σε νέους την Βυζαντινή Μουσική στο Φροντιστήριο του αειμνήστου Άρχοντος Μουσικοδιδασκάλου Γεωργίου Τσατσαρώνη. Είναι ιδρυτής και χοράρχης πολυμελούς Βυζαντινής χορωδίας, η οποία φέρει τ’ όνομά του, ενώ κατά καιρούς έχει διευθύνει και την Χορωδία του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών, με τις οποίες και έχει πραγματοποιήσει συναυλίες αλλά και εκπομπές στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο. Έχει διατελέσει παραγωγός εκπομπών στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος. Από τις πολυπληθείς συνεργασίες του με καλλιτέχνες του Πενταγράμμου ξεχωρίζει ἐκείνη με τον Γιώργο Νταλάρα, με τον οποίο εμφανίσθηκαν από κοινού στις 24 Μαΐου 2000 στο Αρχαίο Δημοτικό Θέατρο της Νέας Ιωνίας Βόλου, όπου τραγούδησαν τραγούδια της Μ. Ασίας, σε εκδήλωση με τίτλο «Εάλω Πόλις», και στις 14-18 Φεβρουαρίου 2001 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στην μουσική παράσταση της χρονιάς «Αφιερωμα στον Τσιτσάνη». Έχει τιμηθεί από πολλούς φορείς και συλλόγους για την προσφορά του στην Ψαλτική Τέχνη. Την Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2009, Εορτή του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, κατά την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πειραιώς τιμήθηκε σεπτή εντολή του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου με το οφίκιο του «Άρχοντος Μαΐστορος της Μτ.Χ.Ε.» διά χειρός Μητροπολίτου Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ.
Ο Φάνος Πολυδώρου γεννήθηκε το 1985 στην Κάτω Πάφο. Τυγχάνει ἀπόφοιτος του Λυκείου Α΄ Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄ Πάφου. Τελείωσε την Δεύτερη Ανωτέρα στο πιάνο και σπούδασε μπουζούκι, ταμπουρά, ψαλτήριο (κανονάκι), θεωρία μακαμιών, κλασική και τζαζ αρμονία, μονῳδία, σύγχρονο και λαϊκό τραγούδι, μουσική τεχνολογία και Βυζαντινή Μουσική με διδασκάλους τον Γεώργιο Κακουλίδη και τον Λυκούργο Αγγελόπουλο. Μελέτησε σε βάθος όλες τις περιόδους της Παλαιάς Παρασημαντικής της Βυζαντινής Μουσικής, της μουσικής δηλαδή παλαιογραφίας. Υπηρετεί σε Ναούς της Μεγαλονήσου ως Πρωτοψάλτης. Έλαβε την 19.06.2010 Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής με τον βαθμό «Άριστα» από το Ωδείο Αιγάλεω και με ειδικό καθηγητή τον Άρχοντα Μαΐστορα της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Γρηγόριο Νταραβάνογλου. Τυγχάνει ενεργό μέλος πλήθους χορῳδιών Βυζαντινής και Ευρωπαϊκής Μουσικής, με τις οποίες και έχει λάβει μέρος σε δεκάδες συναυλίες της Κύπρου αλλά και του Εξωτερικού.
Ο Κιφοκέρης Κοσμάς γεννήθηκε το 1971 στην Άρτα, όπου και τελείωσε το Λύκειο. Τυγχάνει Πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, της Θεατρικής Σχολής της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων και του Τμήματος Κλασσικής Μουσικής της Μελοδραματικής Σχολής του Ωδείου Αμαρουσίου. Είναι Αριστούχος του Τμήματος Βυζαντινής Μουσικής του Ωδείου Ρωμανός ο Μελωδός (Διπλωματική διατριβή εγκριθείσα παμψηφεί με άριστα). Διδάχτηκε Βυζαντινή Μουσική από τον Επιθεωρητή Μέσης Εκπαίδευσης Νομού Άρτας Χρήστο Παππά και τον Άρχοντα Μαΐστορα της Μ.Χ.Ε. Γρηγόριο Νταραβάνογλου, ενώ παρακολούθησε επί σειρά ετών μαθήματα Βυζαντινής Μουσικής Παλαιογραφίας και Παρασημαντικής στον Θεόδωρο Βασιλείου. Επιμελείται την έκδοση των ανεκδότων έργων του αειμνήστου Καθηγητού της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνου Παπαπέτρου καθώς και την μετάφραση στην Ελληνική Γλώσσα των γερμανόγλωσσων έργων του. Συντάσσει τους επετειακούς λόγους και τα εκκλησιαστικά κηρύγματα Ελληνικών Κοινοτήτων της Ευρώπης και της Αμερικής καθώς και την επίσημη αλληλογραφία τους με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Στην δισκογραφία τα τραγούδια, των οποίων έχει γράψει τους στίχους, υπερβαίνουν τα πεντακόσια σε Ελλάδα και εξωτερικό (Καλλιτεχνικό ψευδώνυμο: Κοσμάς). Έχει τιμηθεί με την απονομή δεκάδων πολυπλατινένιων και χρυσών δίσκων. Στίχους του έχουν μελοποιήσει κορυφαίοι συνθέτες και έχουν ερμηνεύσει κορυφαίοι τραγουδιστές. Συνεργάζεται με την καναδική ροκ μπάντα Entanglers. Τους αγγλόγλωσσους στίχους του μελοποιεί ο ροκ ντράμερ Marco Ferrante. Ο συνθέτης και ιδιοκτήτης των House of Jazz Bob Ricci τον παρουσίασε τον χειμώνα του 2015 στο House of Jazz στο Μόντρεαλ προαναγγέλοντας την συνεργασία τους μεταξύ άλλων και στην δισκογραφία της Celine Dion. Αγγλόγλωσση τετραλογία του (μυθιστόρημα και σενάριο), η οποία αφορά στο οργανωμένο έγκλημα, βρίσκεται υπό κυκλοφορία στην Αμερική.
Χρίστος Δ. Αριστείδου
Γεννήθηκα στην Πάφο της Κύπρου στις 29/09/1978. Κατά τις Λυκειακές μου σπουδές φοίτησα στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου με καθηγητή τον Δρ. Σόλωνα Χατζησολωμό. Η μαθητεία μου κοντά του, μού κέντρισε το ενδιαφέρον για την Μεσαιωνική Βυζαντινή Μουσική. Έτσι το 1995 άρχισα να μεταφράζω στα ελληνικά τη Διδακτορική του Διατριβή, «The Modal Structure of the 11 Eothina Anastassima». Μετά την εκπλήρωση της στρατιωτικής μου θητείας (1998) μετέβην εις Αθήνας όπου και φοίτησα στη Θεολογική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και έλαβα το έτος 2004 το πτυχίο της Θεολογίας. Παράλληλα με τις σπουδές μου σπούδασα τη Βυζαντινή Μουσική στο Ωδείον Αιγάλεω, με καθηγητές τους Ανδρέα και Σπυρίδωνα Βουτσινά. Συγχρόνως ερεύνησα διεξοδικά το «Αρχείον Νικολάου Χρυσοχοΐδου» το οποίο απόκειται στο Μικρασιατικό Κέντρο Σπουδών στην Αθήνα. Kατά την ίδια περίοδο μετέφρασα στα ελληνικά το σπουδαίο βιβλίο του Egon Wellesz, A History of Byzantine Music and Hymnography. Ο διαρκής ζήλος μου για την Βυζαντινή μας μουσική με οδήγησε στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος όπου από τον Οκτώβριο του 1998 μέχρι και το 2000 ξεφύλλισα και ερεύνησα πολλά χειρόγραφα Βυζαντινής μουσικής, όπως ΕΒΕ 974, 883, 884, 887, 888, 889, 2155, 2399, 2413 κ.ά. Αργότερα και κατόπιν κατατακτηρίων εξετάσεων έγινα δεκτός στο Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ιδίου Πανεπιστημίου. Επέλεξα την Κατεύθυνση Μεσαιωνικής και Νεοελληνικής Φιλολογίας και έλαβα το πτυχίο της Φιλολογίας το έτος 2015.
Τον Σεπτέμβριο του 2009 ο Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος μου ανέθεσε τα καθήκοντα του καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής στην Ιερά Μητρόπολη Πάφου και παράλληλα ίδρυσε τη Βυζαντινή Χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου, της οποίας τυγχάνω χοράρχης.
Κατά τη διετία 2017-2018 φοίτησα στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου και έλαβα Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στη Βυζαντινή Μουσική, με καθηγητές τους κκ. Ευστάθιο Μακρή, Ιωάννη Παπαθανασίου και Ιωάννη Αρβανίτη.
Από το 2008 υπηρετώ ως Πρωτοψάλτης στον ιερό ναό Αγ. Δημητρίου Πάφου.
Από το 2019, τυγχάνω υποψήφιος διδάκτωρ Βυζαντινής Μουσικολογίας του Ιονίου Παναπιστημίου. Ο τίτλος της διατριβής είναι: «H μουσική των ειρμών και των στιχηρών της Μ. Εβδομάδος, από την περίοδο της μεσοβυζαντινής σημειογραφίας μέχρι την Νέα Μέθοδο. Παράδοση, εξέλιξη, ανανέωση».
Πιο κάτω παρατίθενται ορισμένα υπό έκδοσιν έργα μου.
- Η Ακολουθία του Μεγάλου Κανόνος
- Αναστασιματάριον
- Η Ακολουθία του Γάμου